Awesome;
+Follow | Dashboard

Resepi PAU yang putih gebu lagi suci mulus
Monday, June 10, 2013 | 0 Awesome
Assalamualaikum. Jika anda pelajar PKK, mesti pernah makan pau di cafe kan. Ab suka pau kacang tanah compare dari yang lain. Sedap. tapi sedap lagi pau ayam di tuaran. Gulppp, yummy! kali ni, meyh try buat pau sendiri. Resepi ini mmg khas dibuat time kelas pastry bulan bulan yang lalu. Rupanya, tak susah nak buat pau ni. Tutup mata pun boleh buat. Erk?
ok..lets c the recipe:

300gm All purpose flour (0r hong kong flour) *
6gm Baking powder*
2 gm Salt*
162gm Warm water#
6gm Dry Yeast#
30gm Castor Sugar#
18gm Shortening

How to do?
1. Mixx well semua bahan bertanda *.
2. Mix well bahan bertanda #.
3. Masukkan item no 2 ke dalam item no 1 sedikit demi sedikit.
4. Setelah menjadi doh, masukkan shortening. Uli sehingga sebati. Rehatkan doh selama 30 minit didalam proof box. If teda proof box, letak saja atas meja di suhu bilik anggaran 45 minit.
5. Setelah kembang doh tadi, tumbuk perlahan lahan. Fungsinya untuk keluarkan angin dalam doh tadi. bulatkan doh dalm anggaran 50gm satu.
6. Bolehlah letakkan inti apa yang disuka. Tapi kali ni, lect Ab suruh letak inti tausa, kacang merah.
7. Sebelum kukus, rehatkan dulu doh tadi selama 15 minit.
8. Kukuslah selama 15 minit.

Beginilah rupanya pau yang gebu


Selamat mencuba!



« More Post | Less Post »

Awesomepeople
Little thing about me

Haii. This is my bloggie. Come here. It was amazing right ? hoho, just kidding LOL.

» Meet The Owner
» » Linkies
» Mr.Entries

Shoutwhatyouwant
My Favourite TAGBOARD


Credit
Thanks to them

» Template by : Iyra Monster
» Software : Photoshop CS5
» Pictures from : WeHEARTit
» Owner ::Taiko:: : AB Der Tiramisu/Face book
» Colour : Black, Grey, Yellow, Orange, Red, Green, Purple, Blue, Pink, White n Brown

Past=kisah lama