Awesome;
+Follow | Dashboard

BASIC SWEET BUN DOUGH RECIPE
Thursday, January 17, 2013 | 0 Awesome

 
Assalamualaikum w.b.t. Apa khabar semuanya? sihat? Prihatinlah pulak. Minta maaf banyak banyak sebab janji malam kemarin nak update blog, memandangkan sibuk dengan aktiviti yang tak habis habis! so sekarang ni ada banyak masa free sikit before study pasal bakery lagi ni.ok Listen..listen..listen... jadi fenomena lah pulak. Ok biarkan diaorang dengan masalah diorang, kita buat bun jak di sini ok. Isnin lepas 14 jan, dapur pastry kitchen berasap kembali. Well, kelas kami ni kalau tiap minggu, jadi first class utk guna kitchen pastry di poli. Hahahahahahaha. Hari tu kami buat basic sweet dough recipe. Sangat basic and bahanya senang nak cari, melainkan kamu cari di stesyen minyak, sah sah lah teda kan.wakakakaka.
okeyh semua, kita check recipe nye and let me speak. wakakaka

750 gm              High protein flour
150 gm              Castor sugar
8 gm                  Salt
23 gm                Soft Improver
23 gm                Dry yeast
90 gm                Fresh Milk
3 nos                  of Eggs
270 gm              Warm water
90 gm                Butter
15 gm                Margarine

How to do?
  1. Masukkan tepung, castor sugar, garam and soft improver ke dalam bowl stand mixer. Mix sehingga sebati dan masukkan dry yeast.
  2. Dalam bekas lain, whisk kan telur, susu dan air suam sehingga sebati.
  3. Masukkan item nombor 2 secara sedikit demi sedikit ke dalam item nombor 1.
  4. Masukkan butter dan margarine dan beat dengan kelajuan sederhana sehingga betul betul sebati selama 2 minit.
  5. Keluarkan doh tadi dan uli dengan tangan selama 18 minit. Pastikan guna banyak tepung untuk uli dengan tangan supaya nanti doh tidak melekat di permukaan. Tapi jangan terlampau banyak guna tepung! nanti doh jadi keras, tak pasal pasal kita semua makan caphati. nak ?
  6. Selepas itu rehatkan doh dalam proofer selama 20 minit.
  7. Lama sudah rehat, kita kena buangkan angin dalam doh tersebut sehingga yakin angin tadi telah teda. Maksud saya, doh itu akan kembang 2 kali ganda saiz asal. So kita kena tumbuk tumbuk manja sikit supaya kembali ke saiz yang asal.
  8. bahagikan adunan kepada 50 gm setiap satu or 60 gm setiap satu. Bergantung kepada product yang mahu dihasilkan. Group kami buat tausa bun, jadi guna 50 gm. Kalau group lain guna 60 gm sebab mahu buat spicy sausage bun dan serunding bun.
  9. Letakkan doh yang dibahagi kecil tadi atas dulang dan biarkan di atas meja selama 10 - 15 minit.
  10. Selepas itu, barulah kita masukkan inti yang kita suka.
  11. Lepas dah masuk inti, masukkan dalam proofer selama 10-15 minit lagi
  12. Selepas itu boleh bakar dalam oven selama 15-20 minit dengan suhu 180 celcius. 
Penatnya taip. Penat bukannya apa, pelajar ipt kan, besalah tu. Lagipun hari tu training taekwando, sengal sengal semua muscle2 tulang belulang.  Ok biarkan saya begini. kita layan some picture of my product :)

Ini dia antara bahan yang Ab guna :)

 ::Sardine Bun ::
Letak jak Inti sardine di dalam bun tu. Just Simple

 ::Spicy Sausage Bun::
Cantikkan, Saya nak ajar pun susah, kena ajar face to face teknik gulung gulung sosej ni.
 
  
::Tausa Bun::
Tausa ni atau nama lainya inti kacang merah. Ni group Ab yang buat, The Vintageous Corner.
Sedap! Lembut dan berkrim intinya :P

 ::Serunding Bun::
Orang putih panggil Chicken Floss. 
Paling mahal sebab harga sebungkus serunding ni mencecah 50 ringgit.

 Lautan Bun, lepas ni boleh lah buat Bun banyak banyak di rumah. Makanlah kamu satu bulan bun di rumah. Biar kesendatan makan bun. Wakakakkaka

 
Ni ketika proses making and panning. Me and my group partner Ceci
Tengah buat inti tausa lah pulak kan.
 
Ni pula proses uli dengan tangan. Nampak tak banyak tepung disana kan. Supaya nanti doh tu tak melekat bila diuli atas table tu. Kamu sanggup uli doh macam chewing gum? kalau tak nak, gunalah tepung.

 Ni pula proses buat inti untuk serunding bun. sumbat jangan tak sumbat!

Yang terakhir ni ketika buat spicy sausage bun. Btw, sempat lagi curi curi makan sosej mentah. yummy. macam kamu tak pernah buat kan di rumah. wakakkakaka,

Ok semua, jangan lupa try recipe ni di rumah nanti ya. Dari basic resepi ni, banyak jenis bun yang kamu boleyh hasilkan. Yang empat tadi tu antaranya lah. Pandai pandai kamu dengan kreativiti kamu sendiri. Mata pun dah mengantuk, cuaca pun sejuk semacam, macam best pula kalau tidur time time begini. Oleh itu, selamat mencuba :)


« More Post | Less Post »

Awesomepeople
Little thing about me

Haii. This is my bloggie. Come here. It was amazing right ? hoho, just kidding LOL.

» Meet The Owner
» » Linkies
» Mr.Entries

Shoutwhatyouwant
My Favourite TAGBOARD


Credit
Thanks to them

» Template by : Iyra Monster
» Software : Photoshop CS5
» Pictures from : WeHEARTit
» Owner ::Taiko:: : AB Der Tiramisu/Face book
» Colour : Black, Grey, Yellow, Orange, Red, Green, Purple, Blue, Pink, White n Brown

Past=kisah lama