BASIC SWEET BUN DOUGH RECIPE
Thursday, January 17, 2013 | 0 Awesome
Assalamualaikum w.b.t. Apa khabar semuanya? sihat? Prihatinlah pulak. Minta maaf banyak banyak sebab janji malam kemarin nak update blog, memandangkan sibuk dengan aktiviti yang tak habis habis! so sekarang ni ada banyak masa free sikit before study pasal bakery lagi ni.ok Listen..listen..listen... jadi fenomena lah pulak. Ok biarkan diaorang dengan masalah diorang, kita buat bun jak di sini ok. Isnin lepas 14 jan, dapur pastry kitchen berasap kembali. Well, kelas kami ni kalau tiap minggu, jadi first class utk guna kitchen pastry di poli. Hahahahahahaha. Hari tu kami buat basic sweet dough recipe. Sangat basic and bahanya senang nak cari, melainkan kamu cari di stesyen minyak, sah sah lah teda kan.wakakakaka.
okeyh semua, kita check recipe nye and let me speak. wakakaka
750 gm High protein flour
150 gm Castor sugar
8 gm Salt
23 gm Soft Improver
23 gm Dry yeast
90 gm Fresh Milk
3 nos of Eggs
270 gm Warm water
90 gm Butter
15 gm Margarine
How to do?
Penatnya taip. Penat bukannya apa, pelajar ipt kan, besalah tu. Lagipun hari tu training taekwando, sengal sengal semua muscle2 tulang belulang. Ok biarkan saya begini. kita layan some picture of my product :)
Ini dia antara bahan yang Ab guna :)
::Sardine Bun ::
Letak jak Inti sardine di dalam bun tu. Just Simple
::Spicy Sausage Bun::
Cantikkan, Saya nak ajar pun susah, kena ajar face to face teknik gulung gulung sosej ni.
::Tausa Bun::
Tausa ni atau nama lainya inti kacang merah. Ni group Ab yang buat, The Vintageous Corner.
Sedap! Lembut dan berkrim intinya :P
::Serunding Bun::
Orang putih panggil Chicken Floss.
Paling mahal sebab harga sebungkus serunding ni mencecah 50 ringgit.
Lautan Bun, lepas ni boleh lah buat Bun banyak banyak di rumah. Makanlah kamu satu bulan bun di rumah. Biar kesendatan makan bun. Wakakakkaka
Ni ketika proses making and panning. Me and my group partner Ceci
Tengah buat inti tausa lah pulak kan.
Ni pula proses uli dengan tangan. Nampak tak banyak tepung disana kan. Supaya nanti doh tu tak melekat bila diuli atas table tu. Kamu sanggup uli doh macam chewing gum? kalau tak nak, gunalah tepung.
Ni pula proses buat inti untuk serunding bun. sumbat jangan tak sumbat!
Yang terakhir ni ketika buat spicy sausage bun. Btw, sempat lagi curi curi makan sosej mentah. yummy. macam kamu tak pernah buat kan di rumah. wakakkakaka,
Ok semua, jangan lupa try recipe ni di rumah nanti ya. Dari basic resepi ni, banyak jenis bun yang kamu boleyh hasilkan. Yang empat tadi tu antaranya lah. Pandai pandai kamu dengan kreativiti kamu sendiri. Mata pun dah mengantuk, cuaca pun sejuk semacam, macam best pula kalau tidur time time begini. Oleh itu, selamat mencuba :)
|
Awesomepeople
Little thing about me
![]() » Meet The Owner » » Linkies » Mr.Entries Shoutwhatyouwant
My Favourite TAGBOARD
![]() Credit
Thanks to them
![]() » Software : Photoshop CS5 » Pictures from : WeHEARTit » Owner ::Taiko:: : AB Der Tiramisu/Face book » Colour : Black, Grey, Yellow, Orange, Red, Green, Purple, Blue, Pink, White n Brown Past=kisah lama
|